Zselici túratábor 2023.

 

2023-ban a Csákvári Természetjáró Egyesület családi túratáborának alkalmával hazánk egy kevésbé ismert, de annál gyönyörűbb tájegységét, a Zselicet és környékét fedeztük fel 4 nap alatt. A túratábort 21 fő részvételével rendeztük meg.

Útban a szállás felé a Kaposvár mellett fekvő Deseda-tó arborétumában sétáltunk egyet, majd délután elfoglaltuk a szállást, felállítottuk a sátrainkat, a gyerekek pedig egyből nekiálltak pecázni.  A kemping ugyanis egy csodás környezetben fekvő horgásztó mellett volt. Még magának a településnek is olyan jól csengő neve van: Boldogasszonyfa.

 

Pénteken a Szennai Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeumba utaztunk el, ahol a tájra jellemző régi, XVIII-XIX. századi parasztházakat, gazdasági épületeket, templomot nézhettünk meg kívül-belül. Némelyik udvaron a gyerekek jót játszhattak: gólyalábazni lehetett, karikával célbadobni, malmozni, illetve volt egy interaktív rész is, ahol a népi mesterségeket mutatták be.

Ezután a Zselici Csillagparkba mentünk át, ahol felmásztunk a kilátóba, tettünk egy kb másfél km-es kitérőt a Ropolyi-tóhoz, ahol megebédeltünk.

 

Később a Csillagpark nyitás előtti külön programján vettünk részt, ahol egy kedves, humoros és rettentően jó orgánumú csillagász tartott beszámolót a Napról, amit aztán egy távcsővel is megtekinthettünk. Ezután volt egy filmvetítés is, szintén erről az égitestről, ahol többen elaludtak, mert annyira kényelmes fotelekből kellett a fejet támasztva a plafonon nézni a filmet. Utána hazamentünk, a pecázás pedig folytatódott, sok-sok hal balszerencséjére.

 

Szombaton Bőszénfán kezdtünk, a Szarvasfarmon, ahol több száz szarvas él természetes környezetben. Agyerekek imádták, hogy testközelből figyelhetik meg az állatokat, és meg is simogathatják őket. Óriási szerencsénkre éppen tanúi lehettünk egy szarvasborjú születésének. Csodás élmény volt. Közösen drukkoltunk a sikeres lábraálláshoz.

 

Utána ellátogattunk Ibafára, a pipamúzeumba. Nagyon érdekes volt, illetve teljesen modern kiállítást láthattunk a dohányzás kultúrtörténetéről. Tudtátok, hogy meg is zenésítették a híres mondókát? Táncra is perdültünk tőle. 

Majd Almamelléken kisvasutazással zártuk a napot, felmentünk Sasrétre, végigmentünk a tanösvényen, majd visszacsühögőztünk a kiindulási pontra.

Az utolsó napon a sátorbontás után Somogyvárra mentünk, a Szent László Nemzeti Emlékhelyre, ahol Szent László király alapította a bencés apátságot 1091-ben. Sajnos a kilátó most nem volt nyitva, viszont volt egy jó kis applikációs játékuk, ez kárpótolt bennünket.

Utána átmentünk Somogyvámosra, megnéztük a Krisna-völgyet, ami egy 260 hektár területű biofarm, 1993-ban alakult, és ma már több mint 150 ember lakhelye. Megkóstoltuk az ételeiket is, voltunk a tehenészetükben, majd hazafelé a nagy hőségre tekintettel útbaejtettük még Bélatelepet is Fonyód mellett egy kis pancsolásra.

 

A visszajelzések alapján mindenki nagyon jól érezte magát, sok szép élménnyel gazdagodtunk, példás összefogásként mindenki részt vett a szervezésben vagy a megvalósításban, a gyerekek pedig egymástól függetlenül úgy nyilatkoztak, hogy még több napot is eltöltöttek volna itt. Hiába, baráti társaságban mindig jól telik az idő. 😊

 

(A beszámolót Virág Eszter készítette.)