headerphoto

Szervezetünk története
 

 Egyesületünk elődszervezete, a Csákvári Diák Sport Kör 1987-ben kezdte meg működését Ugrits Margó vezetésével.

Ugrits Margó, és Kenyéri Kornélia míg egészségi állaputuk leheővé tette, aktívan részt vettek egyesületünk munkájában.

 

2007-óta hivatalos egyesületként évente egy tucatnál több eseményt bonyolítunk le, melyeken a tagjainkon kívül minden érdeklődőnek igyekszünk színvonalas rendezvényeket szervezni. Túráink széles teljesítmény spetrumúak, így rendezvényeink között a könnyű, rövid túrákon át az extrém sportig mindenki számára igyekszünk biztosítani a szervezett termászetjárás lehetőségét.

Ugrits Margó így emlékszik vissza:


Őszi túra 1985
 Az 1960-as 1970-es években tanított Csákváron Szabó Laci bácsi. 
 Ő volt, aki megszerettette velünk a természetet, a természet értékeinek, kincseinek felfedezését, ápolását, védését és megőrzését. Szinte hetente jártuk az erdőt, a rétet, másztuk a hegyeket.

 Mikor elkerült a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz, majd a Bükkbe, Túra 1991végül Zircre ciszterci társaihoz, nem múlt el úgy év, hogy ne látogatott volna meg bennünket. Hozta magával legújabb diaképeit és vetítés közben mesélt a képekről. Ittuk minden szavát. Másnap pedig bámultuk frisseségét, higgadt, nyugodt szavát, ahogy odaadással beszélt egy-egy bogárról, virágról, madárról, vagy nyakában egy hatalmas erdei siklóról.

  A '80-as évek második felében alakultak meg az iskolákban a Diák Sportkörök. Természetesen nálunk is alakult egy Bakancsos csoport, melynek vezetésére engem kértek fel. Nem sokat haboztam, elvállaltam. Pedig tudtam sok idővel, felelőséggel jár 20-30 gyerekkel járni Túra 1986ismeretlen erdőket, völgyeket, hegyeket. Bíztam annak a túracsoportnak a segítségében is (Tatabányai Cement) amelynek tagja voltam.

 Remek csapat jött létre, ismerkedtünk a turistatérképek olvasásával, iránytű, tájoló használatával, a turista jelzésekkel, a turista öltözékkel, szóval a természetjárás alapismereteivel. Azzal, hogy mi az erdőben csak vendégek vagyunk, eszerint illik viselkednünk. Sok szépséget megjártunk, eljutottunk a Vértes legszebb helyeire: Nagybükkön a Mária kép, Fáni völgy, Géza pihenő, Pátrácos, Máriaszakadék, Szépilonka forrás és még sorolhatnám.

  Hamarosan csatlakoztunk a teljesítmény túra mozgalomhoz. A Vértes és Kozma túrákon inkább a lányok, míg a Bakony, Gerecse, Budai hegység túráin a fiúk jeleskedtek.

Mikulás 1990  Izgalmasak voltak a barlangtúrák: a Báracházi barlang, a Balogvölgyi sziklaodu, a Kőlik , és a sokáig keresett Pamlagvölgyi sziklaodu.

 Többször találkoztunk december 6-a körül az erdőben a Mikulással és krampuszaival!

 Minden nyáron tábort szerveztünk törzshelyünkön a Mátyáskútnál. Aki egyszer eljött velünk, azt megbabonázta a hely szelleme. Itt a Robinson kunyhónál éltük át a napfogyatkozást, az augusztus elejei csillaghullásokat. Javítottuk meg az asztalokat és ülőalkalmatosságokat, takarítottuk ki a Szépilonka forrás környékét, kerestük meg, és virágoztuk fel a kapberekpusztai 2. világháborús katona sírokat.
Egyik sír felirata: "Légy bárki, bármely nemzet fia, Béke poraidra"
Egy másik kis halom, egy fa alatt, a fán bevésés jelzi csak a sírt.

  Este a tábortűz körül sokat beszélgettünk az élet dolgairól, játszottunk, énekeltünk, éjszakai túrára mentünk. Segítettünk a faszén égetőknek a boksát megrakni, begyújtani. Napközben sokat játszottunk, soha nem Avatásmaradhatott ki a számháború (remek segítője volt Majtán Olga), az akadályverseny, a szellemi és logikai játékok. A tábori élet fontos eseménye volt az avatás, ugyanis aki nem vett részt az avatási procedúrán, az nem lehetett Csákvári Bakancsos. Ez alól a segítő felnőttek sem bújhattak ki.

 Nagy sikere volt a vándortáborainknak. Legszívesebben a milleneum évében rendezett táborra emlékszem. A Vértesi védrendszer várait kerestük fel. A Csókakői vártól indultunk, majd a Gerencsér várat, a Szentgyörgyvár vélt helyét néztük meg és a Vértesszentkereszti apátságot. Mindszentpusztán aludtunk. Reggeli után sátorbontás, és indulás tovább. Cél a Csáki vár. Ezután a Gesztesi vár következett. Természetesen nem maradhatott ki a Mátyáskút sem. Innem kirándultunk Majkra, Vértessomlón megtekintettük az erdei Mária kegytemplomot. 5. nap: a Vitány várhoz, a Szépilonka forráshoz, a Körtvélyes pusztai kis kápolnához látogattunk. A Máriaszakadékon ereszkedtünk le Csákányospusztára. Pihenés után innnen indultunk haza (mostmár vonattal és busszal).

  A Kihívás napján május utolsó szerdáján a Lóállás tetőre hívtuk a Csákváriakat Nap felkelte túrára. 100-200 fiatal, gyerek, idősebb és fiatalabb jött velünk hajnali 4 órakor a hegyre. Volt olyan, aki elmesélte, hogy 35 éve született, itt élt Csákváron, de itt fenn a hegyen még nem volt! Elfáradt mire felért, de a látvány megérte.

Napkelte 1995

 Úgy a gyalogtúráknál, mint a táboroknál remek szülői, nagyszülői csoport állt mögöttem: Bogács Béla, Adamek Zsuzsa, Győrvári Zoli később Setét Vilmos voltak a reggeli és vacsora felelősek. Ebédet Dornyiné Szekeres Erika, Borosné Berki Zsuzsa, Fehérné Margó, Buncsákék (Marika, Lujzika, Pista). A szállításnál, éjszakai ügyeletnél: Gál Árpiék, Boros Tibi, Riffer Tibor, Mézner házaspár, Magosi Péter. A programok szervezésénél, a beszélgetéseknél, játékoknál Kenyéri Nelli volt segítségemre.

 Betegségem idején 1994-ben 1 évre Dornyiné Szekeres Erika vette át a csapat vezetését. 2004-ben nyugdíjba menetelemkor Adamekné Zsuzsa lett a túrázók vezetője. Sajnos sújos betegségem miatt túrákon már nem vehetek részt. Örömömet szolgállja viszont, hogy 2 évtizede nem szakadt meg a folyamat, mindig volt olyan aki a stafétabotot átvette. Köszönet érte.

 Külön öröm számomra, hogy azok a fiatalok, akik gyermekkorukban velünk kezdték a túrázást, a természetjárást, alapították meg 2007 tavaszán a CsTE-t.

 E rövid idő alatt is már sokat munkálkodtak: túrákat szerveztek, Munkatúrákat a Majosházhoz. Szeptember 16-án pedig Szabó Laci bácsi tiszteletére és emlékére emléktúrát szerveztek (közel 100 embert vittek el Laci bácsi egyik kedves útvonalára).

 Szeretnénk, ha a jövőben szeptember 2. vasárnapján Laci bácsi születésnapja alkalmából /szeptember 13./ kerülne megrendezésre az emléktúra.

És még néhány kép ami nem fért a szövegbe...
Pamlagvölgy 1991
Pamlagvölgy 1991
Mátyáskút 1991
Mátyáskút 1991
Géza pihenő 1992
Gézapihenő 1992
Túra 1992 január
Túra 1992.01.03
Németh völgy 1992
Katonasír a Németvölgyben
1992
Vándortábor 1993
Vándortábor 1993
Vándortábor 1993
Vándortábor 1993
Vándortábor 1993
Vándortábor 1993
Vitányvár 1994
Vitányvár 1994
Vándortábor 1994
Vándortábor 1994
Kozma túra 1995
Kozma túra 1995
Mindszentpuszta 1996
Mindszentpuszta 1996
Gánt 1998
Kőhányás - Gánt 1998
Kőhányás-Gánt 1998
Kőhányás - Gánt 1998
Mindszentpuszta 1996
Mindszentpuszta 1996
Mária kép 1998
Máriakép 1998
Gánt 1999
Gánt 1999
Kozma 1999
Kozma 1999
Bodajk 2000
Bodajk 2000
Bodajk 2000
Bodajk 2000